St Wilfrid's RC Primary School

Care, Learn, Respect.

Year 2 - Mr Bell, Mrs Bayley and Mrs Stanley

Maths

The pack of work that has been sent home, is for children who would like to do more than the daily piece of work that is uploaded on Padlet

Daily Home Lessons from the BBC - Click to access extra work

You can now access all home learning for English, Maths and RE for Year 2 on Padlet

See Below letter for Maths Summer Activities booklet. Extra websites to practice more learning listed in the letter.

Summer Activities Maths

See letter for maths website activities to use over summer.

 

Monday 20.07.20

LC: Fractions Assessment Answers

Friday 17.07.20

LC: Fractions Assessment

Friday 17.07.20

LC: Compare Durations of Time Answers.

Thursday 16.07.20

LC: Compare Durations of Time.

Click this link to watch the video: Summer Term - Week 12 (w/c 13th July) Lesson 4- Compare Durations of Time (scroll down to Lesson 4)
Then complete the questions in your maths book.  Answers tomorrow.  Extension below for a challenge.

Thursday 16.07.20 Extension - Fraction Problems

 Answers tomorrow.

Thursday 16.07.20

LC: Find Durations of Time Answers

Wednesday 15.07.20

LC: Find Durations of Time.

Then complete the questions in your maths book.  Answers tomorrow.  Extension below for a challenge.

Wednesday 15.07.20 Extension - Fraction Problems

Answers tomorrow.

Tuesday 14.07.20

LC: Hours and Days

Then complete the questions in your maths book.  Answers tomorrow.  Extension below for a challenge.

Tuesday 14.07.20 Extension - Fraction Problems

Answers.

Eva is incorrect. To get a quarter half the amount then half again. So 20 divided by 2 is 10 divided by 2 is 5.  5 marbles would be a quarter.
Quarters is dividing by 4.  To work out how much Mo started with times them by 4 (the opposite).  Ribbon A is 5x4 = 20cm and Ribbon B is 4x4 - 16cm, so Ribbon A was longer by 4cm.
Dora has a quarter of the pizza not a third because she has one piece and 3 left over so she has one of four.
Alex's ribbon is the longest - that length x 4. Whitney's is the shortest - that length x 2.

Tuesday 14.07.20

LC: Telling Time to 5 Minutes Answers

Monday 13.07.20

LC: Telling Time to 5 Minutes

Then complete the questions in your maths book.  Answers tomorrow.  Extension below for a challenge.

Monday 13.07.20 Extension - Fraction Problems

Answers

Alex is incorrect because 1/4 is paper folded into 4 equal parts where 1/2 is only folded into 2 equal parts.
True - you can fit 3 more identical triangles as blue one in the big triangle so 1/4 is shaded blue.
Rosie has 1/4 of £8 = £2 and Whitney has 1/2 of £6 which is £3, so Whitney has more.

Monday 13.07.20 

LC:  Statistics Assessment Answers

Friday 10.07.20 

LC:  Statistics Assessment

Answers Monday

Friday 10.07.20 Extension - Fraction Problems

Answers

Half is shaded of the shape because one of the two rectangles is shaded and one of the two squares is shaded.
 Dora has shaded half of the shape.  6 out of 12 are shaded which is half.  The number thought of could be 22, 24, 26 or 28.
Annie has circled half which is 6. Opposite of halving is double so double 6 = 12 which is what she started with.

Thursday 09.07.20

LC: Quarter Past and Quarter To Time Answers

Thursday 09.07.20

LC: Quarter Past and Quarter To Time

Then complete the questions in your maths book.  Answers tomorrow.  Extension below for a challenge.

Thursday 09.07.20 Extension - Fraction Problems

Answers

Teddy is the only one to split the square into equal parts of same size.
12 beanbags so 2 groups of 6 or 6 groups of 2 (2x6=12).  3 groups of 4 or 4 groups of 3 also. (3x4=12)
The rectangle with red is the odd one out because it is not cut into exactly 2 equal pieces (a half).

Thursday 09.07.20

LC: O'Clock and Half Past Time Answers

Wednesday 08.07.20

LC: O'Clock and Half Past Time

Then complete the questions in your maths book.  Answers tomorrow.  Extension below for a challenge.

Wednesday 08.07.20 Extension - Money Problems

Answers

20p+20p+20p+20p=80p  Annie does not have enough for the Ghost train, she needs 10p more.
90p-30p=60p after buying the rubber. Alex needs 10p more to buy the pencil that costs 70p.

Wednesday 08.07.20

LC: Temperature Answers

Tuesday 07.07.20

LC: Temperature

Then complete the questions in your maths book.  Answers tomorrow.  Extension below for a challenge.

Tuesday 07.07.20 Extension - Money Problems

Answers

Tuesday 0y7.07..20

LC:  Litres Answers

Monday 06.07.20

LC: Litres

Then complete the questions in your maths book.  Extension below for a challenge.

Monday 06.07.20 Extension - Money Problems

Answers

An example for Mo would be 20p+10p+2p=32p
Difference with Whitney would then be 57p-32p=25p
Eva has a 2p, other coins could be 5p+2p+1p to get to 10p.  Or she could have 4 more 20 coins to get to 10p.

Monday 06.07.20 

LC:  Division Assessment Answers

Friday 03.07.20 

LC:  Division Assessment

Answers Monday

Friday 03.07.20 Extension - Money Problems

Answers

Example £10+£5+£5+£2+£1=£23
Rubber + Pencil - 18p+32p=50p
2 Pens - 45p+45p=90p
Pen + rubber - 20p+45p=65p

Thursday 02.07.20

LC: Millilitres

Then complete the questions in your maths book.  Extension below for a challenge.

Thursday 02.07.20 Extension - Money Problems

Answers

True - 2p+2p+2p+2p+2p>5p
No - 4 x 5p = 2 x 10p

Wednesday 01.07.20

LC: Compare Volume

Then complete the questions in your maths book.  Extension below for a challenge.

Wednesday 01.07.20 Extension - Money Problems

Answers 

Two examples would be:
2p+2p+2p+2p+2p=10p or 
2p+2p+1p+1p+1p+1p+1p+1p=10p
Jack is not correct because one of Annie's three coins could be a 50p coin.

Tuesday 30.06.20

LC: Measure Mass in Kilograms

Then complete the questions in your maths book.  Extension below for a challenge.

Tuesday 30.06.20 Extension - Money Problems

Answers

28p = 20p+8p is the odd one out because we don't have an 8p coin!
50p=20p+20p+10p
50p=10p+10p+10p+10p+10p
50p=20p+20p+2p+2p+2p+2p+2p
are three examples of making 50p

Monday 29.06.20

LC: Measure Mass in Grams

Then complete the questions in your maths book.  Extension below for a challenge.

Monday 29.06.20 Extension - Money Problems

Answers

Rosie cannot have 43p in silver coins because the lowest silver coin is a 5p coin.  To make the 3p in 43p she would have 2p and 1p copper coins.

£10.15 = £5+£2+£2+£1+10p+5p    

£5.51 = £5+20p+20p+10p+1p  are examples you could use.

Monday 29.06.20 

LC:  Properties of Shape Assessment Answers

Friday 26.06.20 

LC:  Properties of Shape Assessment

Answers Monday

Awards & Partners